sâmbătă, 27 decembrie 2008

Despre Criza Economica si despre Vinovati

Inainte de toate criza economica este naturala si este o criza de imaginatie in sensul in care decidentii nu sunt in stare sa-si imagineze viitorul. De-a lungul si de-a latul planetei majoritatea decidentilor sunt in mare masura depasiti. Paradigma mentala care le guverneaza deciziile si actiunile este depasita iar realitatea nu mai poate fi descrisa cu instrumentele care le sunt familiare. Stai si te uiti cum nu le mai ies graficele, forecasturile(previziunile), analizele de toate felurile si cum nu-si mai pot 'seta obiective' si te minunezi. Sunt evident prizonierii unor formalisme care nu mai descriu nici o farama de realitate. Paradigma capitalista care opereaza in economie de o buna bucata de vreme cu succes pare sa descrie tot mai putin realitatea. Zeul profit – indiferent de mijloacele cu care se obtine si efectele pe care le provoaca - pare sa aiba o pozitie din ce in ce mai fragila.
Se poate spune ca asistam la falimentul managementului lipsit de viziune si fara responsabilitate. Aici pare din ce in ce mai interesanta diferenta care se face intre “management” si “leadership” - pare ca se constientizeaza din ce in ce mai mult ca managementul este expresia a ceva depasit iar decidentii ar trebui instruiti altfel. Este de astfel o eroare clasica de gandire in paradigma incapsularii teoriilor din fizica( teoriile mai noi inglobeaza teoriile mai vechi si explicarile pe care acestea le presupun). Daca ne imaginam managementul modern in termeni 'clasici' de stapan si vataf nici nu mai pare atat de aberant comportamentul acestora.
As sugera spre exemplificare doua predictii cu privire la viitor si evident capacitatea de a previziona vine din zone marginale( nu din mediile de profesionisti sau academice), ma voi referi la domnul Paul Krugman – ultimul laureat al premiului Nobel pentru economie.
Unu: “auto industry would disappear” (industria auto ar trebui sa dispara)- predictie care se refera la disparitia industriei auto in zona Detroit in anii urmatori.
Doi: “The second Great Depression has arrived...” (a doua Mare Depresie a sosit) - predictie care se refera la Ucraina, dar dupa spellingul de pe blog sugereaza mult mai mult.
Aceasta maniera de a vorbi despre viitor pare a fi mult mai adaptata la realitate decat SuperConferintele decidentilor care mesteca vorbe reverberate de Media.
Rezolvarea crizei economice are doua coordonate – suferinta a milioane de oameni si digerarea de catre acestia a impredictibilitatii mediului social vizavi de interventia guvernelor pentru limitarea efectelor sociale ale crizei. “The worst scenario”(cel mai rau scenariu) - include miscari de strada generalizate si foamete pe arii extinse si neasteptate.
Efectele Crizei in schimb vor fi importante cred – similare cu cele din momentul depasirii Renasterii prin Reforma.

Niciun comentariu: